Frittstående og selvstendig organisasjon som skal arbeide for å styrke og utvikle Sørum som en attraktiv og næringsvennlig kommune.

Kommunesektoren sitt beredskapsansvar

Ketil Matvik Foldal er beredskapssjef i Lillestrøm kommune og er den som kan mest om kommunens beredskapsarbeid. Han er opptatt av næringslivets rolle og betydning. Derfor har han tatt initiativ til at næringslivet i Lillestrøm kommune skal ha fast representasjon i kommunens beredskapsråd. På SNF-dagen 2024 ga han et godt innblikk i hva kommunal beredskap dreier seg om. 

Han innledet med å slå fast at det framlagte statsbudsjettet ikke har noen satsing på kommunal beredskap. Det er plusset på kr 36 millioner, men det monner lite i kommune Norge. Han slo fast at beredskapen ivaretas vel så mye gjennom kultur for å ta i et ekstra tak når det trengs, som gjennom sofistikerte verktøy og planer. Et eksempel er at dersom det er behov for folk å søke tilflukt i tilfluktsrom, er det bare plass til halvparten av befolkningen i Lillestrøm kommune, dersom alle bygde tilfluktsrom er tømt og klargjort. For resten av befolkningen er det utflyttingsplaner som må til.

Han slo fast at offentlig norsk beredskap skal være i samsvar med følgende prinsipp: 

Ansvarsprinsippet – den som har ansvar i normalsituasjon, har også̊ ansvar når noe går galt. 

Likhetsprinsippet – beredskapsorganisasjonen skal være mest mulig lik normalorganisasjonen. 

Nærhetsprinsippet – uønskede hendelser skal håndteres på̊ lavest mulige organisasjonsnivå̊. 

Samvirkeprinsippet – berørte aktører skal legge til rette for samvirke og samarbeid med andre relevante aktører. 

Ketil Matvik Foldal kom også inn på den nye ROS-analysen som kommunen nylig har behandlet. Den ligger på kommunens nettsider og kan lastes ned.

Et naturlig spørsmål å stille når det gjelder beredskap er, hva kan gå galt? Svaret fra beredskapssjefen var: ALT KAN GÅ GALT. Og det er også tittelen på kommunens ROS-analyse. I ROS-analysearbeidet har kommunen identifisert et stort antall hendelser, både hverdagshendelser og større ting, som kan skje, vurdert hyppigheten av dem og hvilke konsekvenser hver har. Erfaringene fra dette arbeidet gir grunn til å slå fast at kommunen har god grunnberedskap, men det er likevel mye som det må arbeides med for å gjøre totalberedskapen bedre. I tillegg til grunnberedskap er det også behov for spesialberedskap. Og der mangler det en del.

Beredskapsarbeidet må være proaktivt. Nå er ROS-analysen gjennomført, og deretter må kommunen gå i gang med forebygging, beredskapsplanlegging og øving slik at alle berørte vet hvordan situasjoner som oppstår, skal håndteres. Så må heller ikke evaluering av arbeidet glemmes.

Han avsluttet med å sitere Aristoteles (384-322 f.Kr.) som i sin tid sa «Det er sannsynlig at noe usannsynlig vil skje». Kommunenes beredskapssjef mener at det eneste vi kan gjøre, er å ha realistiske forberedelser og god grunnberedskap. Det kan gjøre en situasjon lettere.